Energiedereen – PowerBattle

Energiedereen – PowerBattle

Posted 1 januari 2011

PowerBattle is de strijd om energie! Nou ja, de besparing ervan eigenlijk… In samenwerking met Woonbron en Yulius is een leuke en uitdagende energiecompetitie opgezet. Als onderdeel van het zelfstandig wonen programma van Yulius is een intensief traject ontwikkeld, waar in acht weken tijd in sneltrein vaart kennis is gemaakt met energie, de kosten hiervan en vooral hoe je op het verbruik kunt besparen. Door een combinatie van inhome displays, een interactieve website met ranking en een heus ‘doe-boekje’ met week opdrachten ontstond een totaal nieuwe beleving rondom iets vanzelfsprekends als energie. Alles gebaseerd op het simpele principe dat je beter wilt zijn dan de buren.

“Energiebesparing is niet langer het doel, maar een middel om de competitie te winnen. Zo inspireer je jonge mensen die niet dagelijks aan hun energieverbruik denken”.  (medewerker Yulius)

Met zeven teams en in totaal zo’n 25 deelnemers is in acht weken een gemiddelde besparing van ruim 30% op het gasverbruik gerealiseerd en ook nog eens 18% op het elektriciteitsverbruik. Maar belangrijker nog was te zien dat het onderwerp ‘energie’ echt is gaan leven onder de deelnemers. Zij gebruikten de aangeboden deurhangers en stickers om elkaar te corrigeren op energie onzuinig gedrag en zagen direct effect van hun gedragsaanpassing op het inhome display. De weekopdrachten hielpen goed om elke week weer de aandacht op een nieuw onderwerp te leggen. Door dit te verpakken in een laagdrempelig game jasje werd dit ervaren als een sympatieke aanzet tot gedragsverandering. Gedragsverandering die overigens ook na afloop van de competitie beklijft. Niet met de eerder behaalde besparingspercentages, maar nog altijd op een mooi niveau.

  • Naam : Energiedereen - PowerBattle
  • Datum : 01 / 01 / 2011
  • Partner : Woonbron, Yulius
  • Gemiddelde besparing : 24,3%
Interesse?